Skip to content

Olaf van Kooten

cirkels-Olaf crop

cirkels-Olaf crop

Toen ik natuurkunde studeerde in Amsterdam kwam de sterke behoefte op om meditatie te beoefenen. Ik had al eens eerder gemediteerd, maar dat had ik niet volgehouden. Tijdens mijn studie ben ik intensief in het Zen Boeddhisme gaan oefenen. Na mijn studie ging ik promoveren in Wageningen en was ik in staat mijn beoefening voort te zetten.

In mijn werk moest ik vooral dealen met het bedrijfsleven en de markt. Dat is taaie materie waarin een stevige volharding nodig is. Daarbij heeft de zenmeditatie mij altijd geholpen om rustig de uitdagingen te overzien en om altijd weer fris en met een nieuwe blik naar oplossingen te zoeken. Als hoogleraar tuinbouw hielp de meditatie mij om in een complexe realiteit koersvast te blijven opereren en succesvol een bijdrage te leveren aan een dynamische sector waar veel verschillende belangen tegen elkaar in werken.

Sinds 2003 geef ik les als zen meditatie leraar in Wageningen en in Amsterdam. Mijn leraar, Ton Lathouwers van de Maha Karuna Chan, heeft mij hiervoor geautoriseerd. Naast de Chan (Zen) verdiep ik mij ook in het Vajrayana en het Theravada Boeddhisme. Ik schrijf hier af en toe blogs.

Vanaf 2012 verdiep ik mij in System Centered Training als methodiek om mij als mens te verbinden met anderen en de verschillen te kunnen integreren. Dit blijkt een uiterst effectieve methode om door te dringen in diepere lagen van mijzelf, die ik nogal eens onderdruk en weg stop.

Samen met Annick Nevejan geef ik de laatste jaren trainingen en retraites, waarbij we ons vooral richten op het bijeenbrengen van eeuwenoude contemplatieve wijsheid en kennis met moderne vormen van neurofysiologie, evolutionaire en transpersoonlijke psychologie. Sinds ik als hoogleraar met pensioen ben geniet ik enorm van de mogelijkheid om mij verder te verdiepen in al deze disciplines. Mijn passie is het overdragen van de intuïtieve kennis die mensen doet opbloeien in hun leven en hen stapje voor stapje  vrijwaart van angst.