Olaf van Kooten

cirkels-Olaf cropVanaf 2003 leid ik de zen meditatie bij Kenkon in Wageningen op verzoek van Sydney. Ik ben hem dankbaar voor dit verzoek, want het begeleiden van mensen heeft mij veel gebracht. Vanaf januari 2015 ben ik deze zengroep in Amsterdam gestart. Ik train mijzelf in de dharma onder verschillende zenmeesters vanaf 1972. Doordat ik bij Kenkon begon heb ik Ton Lathouwers gevraagd om mijn leraar te zijn. Daarmee ging ik van de Japanse zen traditie naar de Chinese ch’an traditie. Ton heeft transmissie gekregen van meester Teh Cheng in de lijn van Lin Chi (Rinzai in het Japans) en erkenning van Masao Abe in de FAS society. Ton noemt zijn sangha ‘Maha Karuna’, wat Sanskriet is en groot mededogen betekent. Ik was altijd heel streng en serieus met mijn beoefening maar Ton heeft mijn hart geopend voor de zachte weg van Kuan Yin, de bodhisattva van het mededogen in heel Oost Azië. Afgelopen juli, 2015 heeft Ton mij geautoriseerd als leraar in de Ch’an traditie van Lin Chi en in de traditie van de FAS society van Shin’ichi Hisamatsu. Kenmerkend hiervoor is dat ik afzie van de autoritaire leraarsrol en via de techniek van ‘Mutual Enquiry’ en van de Chinese Kung An (koan in het Japans) training probeer mensen te helpen de weg terug te vinden naar hun oorspronkelijke hart-geest.

Ook werk ik samen met Annick Nevejan in het ‘Lab for Contemplatives‘ waar wij allerlei cursussen geven die met de contemplatieve tradities, systemisch groepswerk en de transpersoonlijke psychologie te maken hebben. Het is altijd weer een feest om dergelijke cursussen te ontwikkelen en te mogen geven. Het zorgt voor een doorgroei in inzicht, een versterking van het interpersoonlijke potentieel en een verdieping van de meditatie.

Een site van WebZenz.

Pin It on Pinterest