Een dag met Jon Kabat-Zinn

Afgelopen dinsdag (21 april 2015) ben ik met mijn dochter en mijn vrouw naar de Roode Hoed getogen om mij te verdiepen in “Mindfulness and Parenting” met natuurlijk als bijzondere trekker de aanwezigheid van Jon Kabat-Zinn en zijn vrouw Myla. Het ging over het “ouderen”, een anglicisme vanuit het werkwoord “parenting”. De ochtend werd gevuld door een drie uur durend gesprek van Myla, Jon en het publiek. Ik werd gegrepen door allerlei emoties, die te maken hadden met mijn rol in het verleden én heden m.b.t. mijn ouderschap. Jon en Myla spraken rechtstreeks vanuit hun hart, zonder poespas en zonder tierelantijntjes. Ik werd mij weer zo bewust van hoe moeilijk het is om op een aandachtige wijze vader te zijn en hoe vaak ik met mijn handen in het haar geb gezeten omdat ik het echt niet mer wist. Maar ook hoe moeilijk het is om in deze wereld volwassen te worden. Het begrip “dukkha” was levensgroot aanwezig in de zaal. Maar het ging er niet om alleen maar een rustige, evenwichtige en veilige ouder te zijn. Het was duidelijk dat indien we onszelf konden leren om in iedere situatie, ook na het volledig uit je dak gaan, weer terug te komen bij jezelf en gewaar te zijn van wat er bij jezelf en bij het kind gebeurt. En zonder te weten wat echt de enige juiste handeling hier en nu is, om te vertrouwen op je intentie. En als het dan weer voor de zoveelste keer niet echt fijn is gegaan, dan kun je dat altijd weer repareren door compassie met jezelf en met de ander te hebben. Het was een boeiende ochtend en Jon deed mij in vele opzichten denken aan Ton Lathouwers. De liefde en de passie was intens voelbaar, zelfs in deze setting van een zaal gevuld met zeker 200 mensen.

’s Middags hebben een aantal mensen hun onderzoek gepresenteerd omtrent mindfulness en ouderschap. Dat was zeker interessant, maar ik vond het als onderzoeker wel een beetje dunnetjes. Een onderzoek werd gepresenteerd door Irena Veringa-Skriba over een training voor zwangeren en hun partners. Dat moest nog worden afgerond, maar het zag er onderzoekstechnisch goed uit. We waren het er na afloop over eens dat het een waardevolle dag was.