vluchtelingenkamp in Jordanië

Festival der Vooruitgang

Gisteren was in Felix Meritis het ‘Festival der Vooruitgang’, een verjaardagsfeestje voor de Correspondent lezers. Er waren allerlei goede voordrachten en ook uitvoeringen en nieuwe media experimenten. Ik vond De Man Door Europa van Lucas de Man erg inspirerend. Waarin hij een reis maakt langs 8 landen en 22 mensen die visionair met Europa bezig zijn. Het maakte duidelijk dat we niet veel van Brussel moeten verwachten, maar des te meer van de Europese burgers, die niet langer cynisch in een hoekje zitten te kwijnen en aan de slag gaan. Democratie zal van onder op heroverd moeten worden. Van boven wordt het alleen maar gesmoord. Daarna hebben we een therapie voor vermoeide wereldburgers gehad waarin we met een willekeurige groep mensen in gesprek gingen over het vluchtelingen probleem. Het was heerlijk om te merken dat wij in zagen dat wij onze eigen angst moeten onderkennen en van daaruit proberen contact te maken met de rabiate tegenstanders van de vluchtelingen stroom. Naast goede informatie is het juist proberen contact te leggen, met respect en mededogen, met degene die anders denkt. Dat werd toch gezien als de meest transformerende mogelijkheid in onze situatie. Zo werd er als grapje een Loesje poster bedacht met de tekst “Neem een PVV’er in huis.”

Daarna was er een voordracht van Femke Halsema als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Vluchteling. Zij hield ons ook voor dat je reëel moet zijn en niet zo maar alle grenzen open kunt zetten. Maar haar persoonlijke slot pleidooi waarin zij haar woede uitte over Halbe Zijlstra, die de vluchtelingen opvang wil versoberen om zo een afschrikking te doen uitgaan voor nieuwe vluchtelingen, raakte mij diep. Als je toch jaren in een kamp in de woestijn vertoeft waar je behalve overleven verder niets kunt dan kom je niet naar Nederland om je ogen te laten liften. En je maalt ook niet om sobere omstandigheden, want soberder dan waar je vandaan kwam kan gewoon niet. Zij was gevraagd een betoog te houden met als titel “Strijd tegen de oorlog”. Maar zij maakte er van “Strijd voor menswaardigheid”. Toen ik haar dat hoorde zeggen wist ik eindelijk wat ik zo erg gemist heb in het vluchtelingen debat.

Laten we inderdaad strijden voor menswaardigheid. Dat geeft een toekomst waar ik voor uit mijn bed wil komen.

7 reacties op Festival der Vooruitgang

 1. dave plaspoort 11 oktober 2015 op 18:46 #

  iedereen die soldaat is geweest al was het voor zijn nummer weet dat Femke Halsema deze problemen zelf heeft veroorzaakt met “zachte heelmeesters stinkende wonden” de enige remedie is hier hard tegen op te treden onder het motto de fascisten kunnen de linkse ellende opruimen van naastenliefde of compassie enz of misbruik maken van onnozele zielen of mensen die de zaak verneuken op arbeiderszweet of roven en stelen verboden maar Femke graait om of voor haar mening van islamieten zijn uitkeringsparasieten.

  • Olaf 11 oktober 2015 op 20:43 #

   Beste Dave,
   Ik ben voor mijn nummer soldaat geweest en mijn zwager is voor zijn nummer in Libanon geweest. Ik zou niet weten wat Femke Halsema daar mee te maken heeft gehad. Zij was het die de deelname van Nederland aan de oorlog in Afghanistan heeft mogelijk gemaakt. Dus ik snap echt niets van jouw insinuaties. Zou je je iets duidelijker willen uitdrukken?
   met vriendelijke groet,
   Olaf

 2. dave plaspoort 12 oktober 2015 op 08:53 #

  Bespaar ons dan je linkse propaganda praatjes en Kunduz kwam door Jolanda Sap dus je feiten kennis klopt ook al niet en dat was ook nog een enorm electoraal succes dat ze kon vertrekken en het gebied thans weer van de taliban is en weg is ons belastinggeld geld door deze linkse uitvreet-moraal.

  • Olaf 12 oktober 2015 op 10:21 #

   Beste Dave,
   Je hebt gelijk dat was inderdaad Jolanda Sap. Uit je bericht maak ik op dat je erg boos bent. Ik zelf ben niet zo van links en rechts. Ik zie alle mensen meer als personen die graag een fijne omgeving voor zichzelf en anderen willen scheppen. Ze verschillen echter vaak van mening en dat wekt soms nogal wat frustratie op. Als ik jouw boosheid lees dan vraag ik mij af wat je zelf echt fijn zou vinden voor jezelf en jouw naasten? Maar ik ben bang om het te vragen omdat ik vermoed dat daar weer een scheldpartij op volgt, maar wellicht wil je ook serieus op mijn vraag in gaan.
   Olaf

  • Oxymoron 2 november 2015 op 12:31 #

   Vrije meningsuiting is nog niet hetzelfde als propaganda. Je kan het eens of oneens zijn met wat Olaf zegt, maar het direct wegzetten als propaganda is toch niet nodig?

   Je schrijft ook nog: “je feiten kennis klopt ook al niet” “het gebied thans weer van de taliban is en weg is ons belastinggeld geld door deze linkse uitvreet-moraal.”

   Het feit dat GroenLinks een beslissende stem had in het sturen van militairen maakt de uitzending nog niet “links” van aard. Daarnaast hebben we het hier over Uruzgan en niet Kunduz. In Kunduz was er alleen een trainingsmissie voor politieagenten, niet een vechtmissie tegen de Taliban. Helaas betekent dit dus dat je de twee missies (waarschijnlijk?) door elkaar haalt.

   Als ik je logica mag voortzetten slaat je opmerking over het wegsmijten van belastinggeld dus op de missie in Uruzgan. D66 (coalitiepartij destijds) stemde tegen het inzetten van militairen, net als de SP en GroenLinks.
   Kortom, het waren in dat geval juist de rechtse partijen die instemden met wat in jouw woorden een “linkse uitvreet moraal” is.

   Zelf ben ik ook in principe tegen de inzet van militairen, tenzij het gaat om het tegengaan van zeer duidelijke mensenrechtenschendingen die buiten het kader van een in een land geldende wet of religie vallen.

 3. dave plaspoort 13 oktober 2015 op 06:21 #

  Mensen met een houding van een ander te willen helpen, helpen alleen zichzelf.

  • Oxymoron 2 november 2015 op 12:14 #

   De moeder die een bevalling doormaakt of zich inzet voor de opvoeding van haar kind denkt daar anders over. En een volslagen onbekende die iemand zonder na te denken ook. Echt altruïsme (geven uit goedheid zonder wederdienst te verwachten) bestaat echt.

   Het denken dat mensen puur uit egoïsme handelen is echt achterhaald. De oude inzichten van psychologen uit de jaren ’60 en ’70 zijn inmiddels vervangen door nieuwe, meer positievere inzichten, met name door gebruik van fMRI.

   En dit is ook wel een mooie, die de lading mogelijk dekt:

   “The greedy are always afraid of recieving gifts” – Scandinavisch gezegde

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een site van WebZenz.

Pin It on Pinterest

Share This