Inzicht in Schotland!

Vorig weekend waren wij in het Tibetaanse klooster Samye Ling nabij Lockerby in Schotland. Annick begeleidde er de ‘Insight’ jaartraining van de Mindfulness Association en ik kon er in deelnemen. Deze training gaat vooral in op de gevoelens en subtiele waardeoordelen die wij hebben over onze eigen gedachtestromen. Het is gebaseerd op de benadering vanuit de Jungiaanse psychologie en de Tibetaanse Kagyu school door Rob Nairn. Ik mocht als deelnemer de drie weekeinden bijwonen. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal een beetje flauw om je via de meditatie je te richten op de 5 ‘mind poisons’ zoals die in het Boeddhisme beschreven worden. Deze worden benoemd als Woede, Trots, Jaloezie, Verlangen en Onwetendheid. Maar het wordt pas interessant als je de energie die met deze gevoelens gepaard gaat kunt gaan scheiden van het verhaal dat je er over hebt. Zo kon ik heel helder zien dat trots een mooie warme energie is die vervullend aanvoelt. Maar vrijwel direct na de opkomst van het gevoel ontstaat het verhaal dat je beter of anders bent dan de anderen. Er zit vrijwel direct een vergelijking gekoppeld aan het gevoel. Daarmee scheid je jezelf af van de rest van je omgeving. Als je mindfull genoeg bent om te kunnen onderscheiden dat dit verhaal ontstaat nadat het gevoel is geïnitieerd, dan kun je soms in staat zijn om hier niet in mee te gaan. Alleen bij het zuivere gevoel van trots blijven en je dus niet hoeven afsplitsen van ‘de ander’.

Ik herinner mij nog toen ik net mijn rijbewijs gehaald had. Ik was al aardig oud voor zo iets, nml 44 jaar. Toen heb ik een auto gehuurd en heb mijn gezin meegenomen voor een bezoek aan Rotterdam. Wat voelde ik mij trots dat ik mijn gezin van A naar B bracht in een auto. Dat was een heel blij en intense bevredigend gevoel van trots en het maakte mij heel tevreden en juist verbonden met mijn gezin. Trots hoeft dus niet negatief te zijn en dat geldt evengoed voor de 4 andere vergiften. Als je het gevoel puur kan ervaren zonder dat het leidt tot afscheiding, dan zijn het hele positieve krachten waarmee je iets kan bijdragen aan de wereld.