Jaartraining Insight meditation van de Mindfulness Association

In het prachitge glooiende landschap van Zuid Schotland (Eskdalemuir) ligt het grootste Tibetaanse klooster en tempel Samye Ling in Europa. Annick gaf daar dit weekend een training in Insight meditatie van de Mindfuness Association. Ik kon daar als deelnemer in mee doen. Wat heel erg centraal staat is het onderzoek in de eigen geest hoe mijn gedachten ontstaan en hoe ik allerlei dingen doe waardoor het vrije proces van ontstaan, gedijen en verdwijnen van mijn gedachten gehinderd worden. In het Engels noemen we dit: Self arising and self liberating uit de Dzogchen visie. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat ik mijn gedachten kon waarnemen als bubbels die uiteenspatten aan de oppervlakte van mijn geest. Dat er veel (zelf)compassie nodig is om dit onderzoek te doen zonder te vervallen in oordelen over mijzelf was ook heel duidelijk. De achterliggende theorie was een mengsel van Jungiaanse psychologie en de theorie uit de Yogacara school van het boeddhisme. De deelnemers waren erg onder de indruk van de dingen die ze in zichzelf ontdekten en de leider van de groep was weer erg onder de indruk wat de deelnemers aan konden en zo makkelijk met het aangereikte materiaal werkten. Mooie diepe meditaties werden afgewisseld met korte oefeningen en stukjes theorie. Daarbij werd gewaarschuwd dat de theorie voor sommige mensen behulpzaam was, maar absoluut niet noodzakelijk was voor het verkrijgen van een dieper inzicht in de eigen hart-geest. De cursus was grotendeels ontwikkeld op de lezingen en interpretaties van Rob Nairn, die in juni bij ons komt om mensen hier meer van te leren.

Ik ben heel benieuwd naar het volgende weekend en zal proberen mij netjes aan het huiswerk te houden in de tussentijd 😉