Retraite in Gent en afsluiting jaartraining Compassie

Van 28 februari tot 4 maart hebben Annick en ik in het karmelietenklooster te Gent een retraite ‘Mindfulnes, Compassie en Inzicht‘ gegeven. Het was een vol programma waar veel van de deelnemers werd gevraagd. Het grootste gedeelte werd in stilte gevolgd, afgezien van de momenten waarin de deelnemers onderling hun ervaringen van de oefeningen uitwisselden. Wij hebben dit gegeven op verzoek van David Dewulf en hij deed zelf mee aan de retraite samen met 17 anderen geïnteresseerden vanuit België en Nederland. Onze dank is groot voor de organisatie en de werving vanuit het instituut ‘I Am’ wat door David geleid wordt. De meeste deelnemers kregen duidelijk inzicht in de verschillende lagen van hun geest en hoe die de ervaring van de werkelijkheid vorm geeft. Dat ging duidelijk op experiëntieel niveau en het cognitieve aspect was minimaal. Het is wel geweldig om te mogen ervaren dat de deelnemers de bewegingen van het subtiele energie lichaam beginnen te ervaren en er dan ook nog iets mee kunnen. In ieder geval regende het kwartjes onder de deelnemers zoals zij aan het eind duidelijk maakten. Het is interessant om te zien hoe een combinatie van meditatie, contemplatieve groepsdynamiek en visualisaties helderheid verschaft in het eigen waarnemingssysteem. Wat is het toch een bijzonder voorrecht om zo met mensen te mogen trainen.

Daarna hebben wij op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart de jaartraining Compassie mogen afsluiten in onze eigen werkruimte bij zenaandeamstel.nl. Ook hier ben ik iedere keer weer verbaasd over de openheid en de zachtheid van de deelnemers (en van mijzelf). Het lukt ons iedere keer weer om een dusdanig veilige bedding te creëren waarin iedereen het gemak vindt om zich helemaal te openen voor inzicht over de eigen innerlijke werking van de geest. Mooi is om te zien hoe uiteindelijk de blokkades die men ondervindt om open en onbevooroordeeld de werkelijkheid tegemoet te treden op onze weg genomen kunnen worden en kunnen dienen als brandstof om meer openheid te ontwikkelen. Zowel de zachte hart-kant als de doorsnijdende stevige rug-kant van compassie kwamen mooi in balans tot hun recht.

Wat ben ik een bofkont dat ik dit samen met Annick mag doen naast mijn zen beoefening. Het verdiept en verzacht onze relatie.