Schep een nieuw hart in mij

Een uitspraak die Ton vaak aanhaalt in zijn teksten, zo voelde ik mij gisteren na het zien van een film.

Gisteren zijn mijn lief en ik naar de film geweest. Het is de tekenfilm van Michael Dudok de Wit over een schipbreukeling op een eenzaam eiland en het heet Red Turtle. Voor dat je gaat moeten we eerst overleggen welke film we gaan zien. Ik voelde mij aangetrokken tot deze eenvoudige film waar niet in wordt gesproken. Mijn lief wilde in eerste instantie l’Avenir zien. Een Franse film waarin heel veel wordt gesproken. Na enig heen en weer gepraat werd het toch the Red Turtle. Met de fiets het pontje achter het Centraal Station pakken met uitzicht op de nieuwe A’DAM toren met schommels boven 63 meter, je moet er maar zin in hebben.

De film is heel simpel getekend, net zoals die beroemde film van vader en dochter van Micheal die een Oscar gewonnen heeft. Het zit vol symboliek in al zijn eenvoud. Het is natuurlijk ook een magisch sprookje en men kan enige afkeer voelen van het zoete in de film, maar het is zo hartverwarmend in zijn simpelheid dat tranen niet te vermijden zijn. Het verhaal is simpel: een man wordt vanuit een storm op zee op een onbewoond eiland gesmeten. Hij heeft daar alles om te overleven, maar hij is moederziel alleen. Hij probeert van bamboe een vlot te bouwen om naar de bewoonde wereld te komen. Maar dat wordt steeds weer gefrustreerd door iets dat het vlot kapot maakt. Uiteindelijk blijkt dat een grote rode zeeschildpad te zijn. De man ontmoet een vrouw die op de een of andere manier met de schildpad te maken heeft. Zij blijven samen en krijgen een kind. Als het kind groot is dan vertrekt het met de schildpadden. Aan het eind zijn de man en de vrouw oud en keert de rode schildpad terug naar zee.

Wat mij zo enorm raakte aan deze film is dat hij mij 80 minuten lang volledig geboeid hield en dat ik volledig op kon gaat in het gevoel van de liefde van de man naar zijn vrouw en zijn kind. Ik kon mijn eigen liefde voor mijn vrouw en kinderen na afloop zo sterk voelen dat het bijna pijn deed. Wat is het toch geweldig als je zo iets moois kan maken.